Met een landelijke bouwsector die goed is voor zo’n 70 miljard euro kan het zomaar zijn dat jij zelf werkzaam bent in de bouw of mensen in deze sector kent. Terwijl de meeste beroepen tijdens de pandemie vanaf de laptop op de eettafel werden uitgevoerd, was dat voor de bouw natuurlijk een ander verhaal. De bouw gaat altijd door en heeft altijd wel verschillende projecten lopen die moeten worden afgerond. Zeker nu de huizenmarkt al een tijdje op zijn kop staat en er een groot tekort is aan woningen, wordt er veel plaats gemaakt om woningen bij te bouwen.
Bouwproces
Onder een bouwproject verstaan we een proces dat gericht is op het opleveren van een bouwwerk, waarbij tijdelijk wordt samengewerkt en de belangrijkste werkzaamheden te inventariseren zijn. Het begint bij het eerste idee van een opdrachtgever en wordt afgerond met de oplevering en exploitatie van het gebouw. Een bouwproces wordt verdeeld in een aantal bouwfasen waarbij verschillende partijen betrokken zijn, zoals architecten en projectmanagers. De fasen die je in een bouwproces doorloopt zijn: initiatief, ontwerp, budget en contractvorming, werkvoorbereiding, uitvoering, oplevering en beheer. Een bouwproject gebruik je onder meer voor de oplevering van woningen, scholen, kantoren en winkels.
Machines in de bouw
Alle fasen van het bouwproces moeten zorgvuldig voorbereid worden. Zo ook zal er gebruik moeten worden gemaakt van machines om de bouw te realiseren. Er zijn verschillende machines die je op de bouwplaats tegenkomt, waaronder kranen, bulldozers en graafmachines. Met kranen bedoelen we onder meer hijskranen, telescoopkranen en werkplaatskranen, waarmee je materialen op grote hoogte kunt krijgen en kunt verplaatsen. Bulldozers worden daarentegen juist ingezet om terreinen af te vlakken en graafmachines gebruik je natuurlijk om bijvoorbeeld kuilen en greppels te graven. Goed om te weten is dat je niet zomaar zo’n machine mag besturen, je dient hiervoor wel de juiste cursussen te hebben gevolgd en certificaten te hebben.
Op de bouwplaats
De bouwplaats bestaat natuurlijk uit meer dan alleen machines en wil je dan ook zo efficiënt en veilig mogelijk inrichten. Zorg altijd dat je de bouwplaatsinrichting goed uitwerkt en gebruik checklists om de bouwplaats op te zetten. Waar zet je bijvoorbeeld de bouwunit neer en waar komt het noodgebouw te staan? Gebruik daarnaast kleurcodering voor materialen, zodat duidelijk is welk type het is, wie het gebruikt en hoe het zal worden vervoerd. Zorg ook dat de materialen netjes geordend zijn en dat je belanghebbenden bij de opzet van de bouwplaats betrekt. Zo is voor iedereen duidelijk welke rol en verantwoordelijkheden hij heeft.